Biblioteca Științifică Universitară din Bălți (prin acronimare BȘ USARB) este centrul infobibliotecar al Universității de Stat Alecu Russo din Bălți, destinat tuturor membrilor comunității universitare: studenți, cadre didactice, masteranzi, doctoranzi, cercetători, etc. BȘ USARB promovează servicii academice și produse bibliotecare.
A fost fundată în 1945 odată cu inființarea Institutului Învățătoresc din Bălți (în prezent Universitatea de Stat Alecu Russo). Primul sediu al bibliotecii a fost în demisolul actualului corp al Rectoratului, având o colecție de 101 exemplare într-un spațiu de 36,6 m2 și o sală de numai 6 locuri.
În 1978 i s-a atribuit categoria de Bibliotecă Științifică. În 1979 au fost inițiate lucrările de construcție ale unei clădiri destinate bibliotecii sub egida arhitecților A.L.Zolotuhin, P.Teajko, T.Dima și a directoarei Faina Tlehuci în calitate de tehnolog. În 1986 se inaugurează noua clădire cu 4 nivele și o suprafață de circa 6 000 m2. Clădirea a fost proiectată în anii 70, construită în perioada 1970 — 1986. Conducerea Institutului Pedagogic Alecu Russo, prorectorul Nicolae Filip, și a Bibliotecii Științifice, directorul Faina Tlehuci, s-au străduit ca instituția să aibă o Bibliotecă unică în felul ei. De la 1986 încoace, Bălțiul a devenit unicul oraș din republică care are o asemenea bibliotecă. Atunci, Într-un termen restrâns, s-a reușit să mute, ajutați de profesori și studenți, colecțiile de carte. În aproape cinci luni de zile, au fost mutate și așezate, conform prevederilor, sute și mii de cărți, mii de volume de periodice care, la acel moment, se păstrau în câteva blocuri de studii.
Revista ONU din Moldova a menționat „[BȘU este] … una dintre cele mai mari biblioteci universitare din Europa de Est.”